imm 2018: tafels

Het tafelnieuws was vrij beperkt. De opvallendste trend: de quasi-zwevende constructies. Poten en blad LIJKEN los van elkaar te staan.
Verder is er meer aandacht voor single & small living: dus kleinere tafels. Over inventief design gesproken:  de picknick tafel EN de schraag  zijn opnieuw uitgevonden.

trends & noviteiten

met skip to-links 

 1. Quasi-zwevende constructies >
 2. Kleinere tafels >
 3. Ondefinieerbare bladvormen >
 4. Exclusieve highlights >
 5. Inventief design >

coverfoto: Draehnert – Trilope, design Wolfgang C.R. Mezger

Quasi-zwevende constructies

Het tafelblad en het onderstel lijken los van elkaar te staan. Vlak onder het blad, lijken de poten in het niets te verdwijnen. Is het blad verjongd? Dan is de optische illusie compleet.

Small & beautiful

Er is meer aandacht voor small & single living. Dus voor een kleiner tafeltje:

 • voor erbij, als je alleen of met zijn tweetjes thuis bent
 • voor altijd, als je woonruimte krap bemeten is.

Ondefinieerbare bladvormen

De geometrische vormen krijgen organische contouren.  Vaak een mengvorm van geometrische modellen, zoals een driehoek & cirkel.

Exclusieve highlights

 • Een tafelpoot met leer bekleed: DE SEDE. Vier kegelvormige stukken leer zijn met een rijgsnoer aan elkaar genaaid.
 • Een gigantisch tafelblad van massief acaciahout: 420 x 150 cm, 7,7-9 cm dik. CONTE CASERTA.
 • Een etsgravure in metaal op hout: NATURE DESIGN.  

Inventief design

1.    De Table-Bench van WELTEVREE: een re-design van de picknick-tafel.

 • Het tafelblad is gereduceerd tot 1/4 van de standaardbreedte. Het compacte formaat opent nieuwe perspectieven. Je kunt de picknick-tafel breder inzetten. Een enkel exemplaar op een balkon. Meerdere exemplaren in een groep in tuin of het park. Je kunt ze willekeurig neerzetten: op een rij, in een kring, ver van elkaar.
 • De tafelrand is afgeschuind, als een rugleuning. Je kunt de picknicktafel in 2 zitrichtingen gebruiken: als tafel of bank.

EXTRA interessant: het Accoya-hout. Het acetylatieproces verduurzaamt het hout tot een outdoor-proof kwaliteit. De levensduur: 50 jaar.

2.   De Berliner Bock, design Michael Hilgers: een re-design van de schraag, in de vorm van een gestileerde bok. (Bok is een synoniem voor schraag.)

De poten uit elkaar, de nek en kop fier omhoog.  Zijn rug draagt het werkblad, zijn kop een boekenplank. Deze bok is een compacte, extra functionele en stabiele variant van de standaard schraag.

Pin It on Pinterest

Feel free to share this.